Schilderijen van mijn vader Cas Bottemanne

Cas 80: Tijd voor een expositie!

De kunstenaar

Welkom op de webpagina van Cas Bottemanne. Omdat Cas op 23 september 2020 de nog steeds jeugdige leeftijd van 80 jaar heeft bereikt, is het eindelijk tijd voor een expositie van zijn creatieve werk. Omdat een expositie op locatie in deze tijd helaas wat lastig is, tonen wij op deze website het grootste deel van zijn schilderijen. Wie weet komt de expositie op locatie er ook nog van. Dan proosten we alsnog met zijn allen op zijn werk en zijn 80ste verjaardag!

Hieronder leest u eerst iets over Cas zijn creatieve achtergrond. Daaronder een overzicht van zijn schilderijen en tot slot het werk dat bij familie en vrienden hangt met een reactie. Veel kijkplezier! En laat gerust een reactie achter onderaan deze pagina.

Cas heeft zijn hele leven getekend en geschilderd

Van jongs af aan een tekentalent

Cas is op 23 september 1940 geboren in Alkmaar. Als kind hield hij al van tekenen en hij ontwikkelde een eigen cartoon-achtige stijl. Zijn tekeningen sierden velen uitnodigingen en feestgidsen. Dat begon bij zijn eerste baan bij een drukkerij in Heerhugowaard. De reproductie ging toen met ‘stencils’ en Cas mocht de tekst opleuken met zijn illustraties. Cas had graag tekenleraar willen worden, maar dat zagen zijn ouders liever anders. Een andere baan was ook gezien het tijdsbeeld de veilige weg. Tekenen en schilderen bleef daarom een hobby, waar hij wekelijks mee bezig is. Leuk om te zien dat de creatieve genen zijn doorgegeven aan zijn zoon, dochter en kleinzoon.

Om naast zijn werk het tekenen en schilderen weer op te pakken, volgde hij een Loi-cursus Tekenen en in 1983/1984 een cursus bij Galerie De Kapberg in Egmond aan de Hoef. Sinds oktober 2002 is Cas lid van Perspectief (vereniging voor beeldende vormgeving) in Bakkum. Daar werkt hij elke dinsdagochtend aan zijn schilderijen. Cas experimenteerde met verschillende technieken en materialen. Van olieverf tot pastelkrijt, van houtskool tot acryl. De laatste jaren werkt hij voornamelijk met acrylverf. Hij heeft een voorliefde voor landschappen, waaronder duin en kust. Naast realistisch werk, werkt Cas ook meer abstract met kleurvlakjes en zwarte lijnen. Bij Perspectief begon hij onlangs ook met (naakt)modeltekenen.

De schilderijen die hieronder getoond worden hebben in werkelijkheid verschillende formaten (meestal A3 formaat). Door de opmaak van deze pagina is niet altijd goed te zien of het liggend of staand werk betreft (soms is alleen een deel van het schilderij zichtbaar).

Een overzicht van zijn schilderijen

Zee|Landschap|Figuratief|Grafisch/Tak|Stillevens|
Gebouwen|Bloemen|Model/Portret

Zee

De kust is een inspiratiebron voor Cas. De duinen en zee zijn immers dichtbij zijn woonplaats Egmond-Binnen (NH). Maar ook op reizen naar Schotland en andere kustgebieden en eilanden zoekt hij dit landschap en de elementen water en wind op.

Landschap

Figuratief

Cas maakt, naast realistische schilderijen, ook meer abstract en figuratief werk.

Grafisch/tak

Stillevens

Gebouwen

Bloemen

Model/Portret

Het werk van Cas bij familieleden, vrienden en liefhebbers

Lees hier hun reacties

“Ik denk dat het een keer na het wandelen was. Cas kwam terug van schilderles en liet deze en nog twee andere “bessen”-acrylwerken zien. Ik vroeg of ik er een mocht kopen. Deze vond ik vooral mooi van kleur, maar ook van vorm en grootte. Ik kreeg hem gelukkig cadeau, mooi ingelijst op mijn 65ste verjaardag van broers en zussen. De bessen hangen in de woonkamer en ik ben er nog steeds heel blij mee.” – Liefs, Theet

“Lieve, beste Cas,Tachtig jaar! Een fantastische leeftijd. Als wij naar jou kijken of met jou praten, is tachtig het nieuwe zestig. Jij schonk ons het schilderij op de bijgaande afbeelding. Wij zaten toen gezellig bij jullie, aan een van onze gezamenlijke dineetjes. Wij waren er meteen weg van. De zee.. Storm aan de kust, in mooie blauwe, witte en grijze nuances. Als kustbewoners spreekt ons dat altijd aan. De zee is als het mensenleven. Soms kalm, soms woest, soms lieflijk, soms gevaarlijk en altijd onvoorspelbaar. Als we er naar kijken, denken we altijd aan jou en de gezellige momenten die we met jou en Tineke beleefd hebben en hopelijk nog zullen beleven.” – Lisette en Herman 

“Van dit schilderij van Cas genieten wij al jaren omdat het zo mooi van kleur en compositie is. Normaliter staat het op een hoge plank, maar nu voor de foto even lager.” – Cor en Willeke van Etten
“Het schilderij van Cas hangt boven mijn bed en ik kijk er elke dag naar.” – Annelies Roetert

Heeft u ook zo genoten van al het moois dat Cas Bottemanne maakt?

Laat gerust een reactie achter hieronder.

7 thoughts on “Schilderijen van mijn vader Cas Bottemanne

 1. Wat ben je n enorm veelzijdig schilder, Cas. Die expositie moet er zeker komen. Wij willen je kunst graag in t echt zien.
  Lieve Groet van Hans en Hanneke Zoon.

 2. Beetje laat maar toch….Cas ik vond je altijd al veel te bescheiden over je schilderkunst en dit overzicht bevestigt dat. Wat ben jij een veelzijdig kunstenaar. Prachtig kleurgebruik. Overtuigende landschappen. Ik ben echt onder de indruk. Petje af. Liefs Marian

 3. Prachtige werken Cas en een een mooie stijl ik hoop dat je nog heel veel jaren van het schilderen gaat genieten.

 4. Cas nog gefeliciteerd met je 80 ste verjaardag en nog heel veel gezonde jaren toegewenst! Wij Nico en ik hebben genoten van al die mooie schilderijen en wat leuk dat jou kinderen dit op deze aan iedereen kunnen laten zien! Ze hebben dit prachtig gedaan!
  Groetjes Nico en Els Liefting E

 5. Wat een prachtig overzicht van onze Cas, een collectie om trots op te zijn!
  Ook de uitleg hoe het allemaal begonnen is,super gedaan!
  zoveel verschillende werken,heel byzonder!
  Nogmaals van harte gefeliciteerd en veel liefs van ons Jack en Emmy

 6. Wow, wat een ontzettend mooi overzicht, al die prachtige schilderijen zo bij elkaar. En wat hebben jullie dat mooi gedaan Marco en Natalie! Echt een ode aan Cas. En dat verdient hij. Wanneer het hopelijk nog eens tot een live expositie komt, kom ik graag kijken. Liefs Klasina

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.